ghazali's FotoPage

By: ghazali hariri

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Friday, 20-Mar-2009 05:51 Email | Share | | Bookmark
my photos at the front page?

i was reading the old newspapers inside of the office this morning, when i saw something familiar used infront of the the sun newspaper.....

heyyy....i know that fotos.....and i know who took that foto....


yepp.....i know sapa punya gambar ni though they never state the name of the photographer






well..i just wanted to wish my gratitude to Abg Zainal of Reuters for giving me the chance to cover the story....kira story besaq gak ni.....a mualaf won the battle to renounce Islam..

and also thanks to my bro, Fadhil pasai informing me about this opportunity to take the pictures....

i dont wish to make any comments regarding this issue...but i will post some of the comments from others yg lebeh layak who knows better about this matter...just for own good....
aku cuma tangkap gambaq jaaa....

BERITA HARIAN 10 MEI

Mahkamah Tinggi Syariah arah MAIPP batal sijil peluk Islam

GEORGETOWN: Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang semalam membenarkan permohonan seorang mualaf untuk mengisytiharkan dirinya keluar Islam kerana tidak mengamalkan ajaran itu sejak memeluk Islam.

Ketua Hakim Syarie Perlis, Othman Ibrahim, turut memerintahkan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) membatalkan sijil pemelukan Islam plaintif, Siti Fatimah Tan Abdullah atau namanya asalnya, Tan Ean Huang, 39.

Keputusan itu adalah yang pertama di negara ini membabitkan mualaf yang masih hidup sejak Mahkamah Syariah diberi kuasa mengendalikan kes permohonan keluar Islam pada 1 Januari 2006.

Othman membuat keputusan itu atas kapasiti sebagai Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang kerana beliau mendengar kes berkenaan sejak perbicaraan awal, dua tahun lalu.

Beliau bagaimanapun, menolak permohonan plaintif supaya mengarahkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menukar status agama pada kad pengenalannya kerana ia di luar bidang kuasa mahkamah.

Othman berkata, plaintif perlu mengemukakan sendiri permohonan kepada JPN bagi menukar status agama daripada Islam kepada Buddha mengikut prosedur biasa.

Dalam penghakimannya, Othman berkata, mahkamah memutuskan bahawa plaintif bukan lagi seorang Islam menurut Seksyen 61(3)b(x) Enakmen Aturcara Mal Mahkamah Syariah Pulau Pinang 2004 kerana wanita itu jelas tidak mengamalkan ajaran Islam sejak mula lagi.

“Berdasarkan gambar Siti Fatimah di tokong dan pernyataannya sendiri dan rakannya, plaintif jelas mengamalkan ajaran Buddha, bukan Islam,” katanya.

Othman kesal kerana suami plaintif dan Maipp gagal membimbing serta menjaga kebajikan wanita itu hingga membawa kepada keadaannya sekarang.

Malah, katanya, Maipp tidak menunjukkan minat terhadap kes itu dengan tidak hadir pada prosiding awal, walaupun saman sudah diberi dan hanya mengemukakan hujah pembelaan di hujung perbicaraan.

Peguam syarie yang mewakili Maipp, Ahmad Munawir Abdul Aziz, berkata pihaknya akan mengemukakan rayuan pada masa terdekat.

Peguam Siti Fatimah, Ahmad Jailani Abdul Ghani pula berkata, keputusan itu penting kerana orang bukan Islam tidak sewajarnya memegang dokumen pengenalan diri sebagai orang Islam.

Sementara itu, Siti Fatimah yang ditemui di luar kamar mahkamah gembira dan mahu mengadakan makan besar bersama ahli keluarganya seiring dengan sambutan Hari Ibu.

Plaintif memfailkan permohonan terhadap Maipp selaku defendan untuk mengisytiharkan keluar dari Islam pada 10 Julai 2006.

Dalam pernyataannya, plaintif menyatakan tidak pernah yakin dengan ajaran Islam dan hanya memeluk agama itu bagi membolehkannya berkahwin dengan lelaki warga Iran, Ferdoun Ashanian.

Dia yang pernah bekerja sebagai tukang masak, sentiasa mengamalkan ajaran Buddha dan kerap bersembahyang di tokong Tua Pek Kong, Kuan Yin dan Thi Kong.

Siti Fatimah memeluk Islam pada 25 Julai 1998 dan berkahwin dengan Ferdoun pada 16 September 2004. Dia memfailkan permohonan itu selepas suaminya menghilangkan diri tanpa sebab.

___________________________________________________________________________________________

‘Keputusan isytihar keluar Islam tepat’

KUALA LUMPUR: Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyatakan keputusan yang diambil Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang membenarkan permohonan Siti Fatimah Tan Abdullah untuk mendapatkan pengisytiharan keluar daripada agama Islam adalah tepat.

Beliau berkata begitu berikutan tiada peruntukan hukum murtad dalam konteks Malaysia (penguatkuasaan menyeluruh), tetapi pada masa sama menegaskan keadaan itu tidak menggalakkan murtad oleh mana-mana pihak.

“Saya puji tindakan peguam Ahmad Jailani Abd Ghani dan Hakim Syarie Perlis, Othman Ibrahim kerana berani mengendalikan kes sebegini yang pertama kali seumpamanya di Malaysia.

“Akidah Fatimah atau nama sebenarnya Tan Ean Huang, 39, yang tidak mengamalkan ajaran Islam sejak awal lagi sudah murtad, walaupun sebelum mendapat pengiktirafan mahkamah,” katanya, ketika dihubungi, di sini, semalam.

Kelmarin, Hakim Othman memerintahkan supaya Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) membatalkan sijil pendaftaran memeluk Islam wanita itu dan memutuskan plaintif bukan lagi seorang Islam menurut Seksyen 61(3)b(x) Enakmen Aturcara Mal Mahkamah Syariah Pulau Pinang 2004.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Zahid Hamidi juga dilaporkan berkata, rakyat perlu menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang yang membenarkan permohonan Fatimah mengisytiharkan dirinya bukan seorang Islam selepas tidak mengamalkan ajarannya sejak memeluk Islam pada 1999.

——————-

Namun kini kebenarannya adalah berita tersebut menjelaskan kebenaran Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang untuk membenarkan Siti Fatimah Tan Abdullah mengisytiharkan dirinya keluar Islam atas alasan beliau tidak mengamalkan ajaran itu sejak memeluk Islam.

Dr. Asri Zainul Abidin berkata: “Saya puji tindakan peguam Ahmad Jailani Abd Ghani dan Hakim Syarie Perlis, Othman Ibrahim kerana berani mengendalikan kes sebegini yang pertama kali seumpamanya di Malaysia. Akidah Fatimah atau nama sebenarnya Tan Ean Huang, 39, yang tidak mengamalkan ajaran Islam sejak awal lagi sudah murtad, walaupun sebelum mendapat pengiktirafan mahkamah.”

Datin Seri Wan Azizah pula berkata: “”It is her right to return to her original religion. The state islamic religious council should show more concern over the welfare of Muslim converts like Siti Fatimah.”

Datuk Ahmad Zahid Hamidi pula mengulas: “She has not practiced Islam since 1999.”

Lim Guan Eng pula menyifatkan apa yang berlaku sebagai “a welcomed move”.

_________________________________________________________

Berita Harian Online 14 Mei 2008

oleh Zainul RIjal Abu Bakar - Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

JUMAAT lalu akhbar melaporkan seorang mualaf bernama Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang, 39, diisytiharkan sebagai keluar Islam kerana tidak mengamalkan ajaran Islam sejak memeluk Islam. Mahkamah Syariah memerintahkan sijil pemelukan Islam Siti Fatimah dibatalkan.

Keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang mestilah dihormati semua pihak kerana ia dikeluarkan oleh mahkamah yang sah dan mempunyai bidang kuasa mengeluarkannya. Jika ada pihak tidak berpuas-hati dengan keputusan itu, hendaklah membuat tindakan menurut undang-undang seperti rayuan ataupun semakan.

Selagi keputusan itu tidak diketepikan oleh mahkamah lebih tinggi, ia adalah keputusan yang sah dan berkuat kuasa.

Berbeza dengan apa yang dilaporkan, sebenarnya perbicaraan permohonan keluar Islam itu bukan perbicaraan pertama membabitkan orang masih hidup. Sudah ada perbicaraan dan keputusan diberikan di negeri lain tetapi tidak mendapat publisiti meluas seperti kes Siti Fatimah Tan.

Apa yang ingin ditekankan di ruangan ini bukanlah mempertikaikan keputusan mahkamah tetapi ialah kekesalan hakim berkenaan kerana suami Siti Fatimah Tan dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) gagal membimbing serta menjaga kebajikan Siti Fatimah Tan sehingga mendorong beliau meninggalkan Islam.

Malah hakim berkenaan dilaporkan berkata, MAIPP tidak menunjukkan minat terhadap kes itu dengan tidak hadir pada prosiding awal walaupun saman sudah diserahkan kepada mereka. Maipp dikatakan hanya mengemukakan hujah pembelaan di hujung perbicaraan saja.

Kekesalan ini mempunyai asas yang kuat. Ia menggambarkan orang Islam dan Majlis Agama seolah-olah tidak membimbing saudara baru serta prihatin atas kebajikan mereka. Majlis Agama setiap negeri bertanggungjawab terhadap kehidupan sosial, ekonomi dan kebajikan orang Islam.

Majlis Agama perlu bertindak bagi menjaga kebajikan orang Islam tanpa mengira mereka itu lahir Islam ataupun baru memeluk Islam. Majlis Agama bukanlah satu badan untuk bermegah-megah kerana amanah yang dipikul bagi menjaga nama agama adalah terlalu berat.

Jawatan dalam Majlis Agama bukanlah untuk direbutkan tetapi tanggungjawab perlu dilaksanakan. Penulis mengakui tidak mengetahui apakah sebabnya Maipp begitu lewat menyertai perbicaraan yang dijalankan itu. Adalah tidak masuk akal jika Maipp tidak mengetahui prosiding kes sedangkan saman sudah diserahkan dan kes berkenaan mendapat publisiti meluas.

Majlis Agama di negeri lain seperti Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIDAMP) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (Maiwp) juga banyak menerima saman berhubung permohonan keluar Islam tetapi mereka amat profesional dan bekerjasama dengan Mahkamah Syariah.

Oleh demikian mahkamah dapat mengeluarkan keputusan yang adil dan tepat menurut hukum syarak. Ambillah iktibar dan pengalaman dari negeri lain dalam menangani isu keluar Islam ini.

Disamping itu juga, di mana pula suami Siti Fatimah Tan? Adakah sebarang usaha menjejaki beliau walaupun di Iran (negara asal beliau). Bagaimana pula status perkahwinan mereka?

Penulis kecewa dengan sikap orang Islam berkahwin dengan mualaf tetapi tidak membimbing mualaf itu mengikut lunas Islam. Malah, ada juga dalam beberapa kes, pasangan mualaf itu lebih mengamalkan Islam berbanding pasangan yang lahir Islam.

Orang Islam sendiri gagal menjadi contoh yang baik kepada mualaf dan orang bukan Islam bahawa mereka adalah teladan yang baik perlu diikuti. Inilah kelemahan orang Islam. Kita mesti mengakui hakikat ini dan hendaklah memperbaikinya dengan segera.

Penulis mengesyorkan satu undang-undang dibuat supaya orang Islam yang mendorong secara langsung atau tidak langsung kepada mualaf untuk keluar daripada Islam hendaklah didakwa di Mahkamah Syariah dan boleh dihukum.

Ini bagi menjadi pengajaran kepada orang Islam dan mengelakkan tohmahan orang bukan Islam yang mengatakan kita hanya ingin menghukum orang bukan Islam atau orang yang ingin meninggalkan Islam saja. Dengan cara kita menghukum orang Islam terlebih dulu kritikan berat sebelah dan sebagainya akan dapat dikurangkan.

Peranan Majlis Agama Islam juga penting, bukan sekadar mengeluarkan sijil perakuan memeluk Islam saja, malah aspek pengajaran, kebajikan dan kepentingan mualaf juga perlu dititikberatkan. Sudah sampai masanya satu kaedah pendaftaran, pengajaran, penjagaan dan kebajikan mualaf digubal bagi membantu mualaf dalam kehidupan seharian mereka. Jangan hanya tatkala mereka mengucap dua kalimah syahadah saja mualaf diraikan, hari seterusnya mereka ditinggalkan terkapai-kapai memahami ajaran Islam.

Begitu juga halnya dengan wang zakat. Sebagaimana kita tahu, mualaf adalah salah satu daripada lapan golongan asnaf yang layak menerima zakat. Oleh demikian, gunakanlah wang bagi asnaf ini untuk membantu mualaf dalam kehidupan mereka.

Walaupun mualaf ini terdiri daripada golongan berada, mereka juga sebenarnya layak menerima zakat. Dengan cara ini mereka berasa dihargai oleh saudara seagama. Begitu juga tafsiran mualaf, tidak perlu disempitkan semata-mata kepada orang yang sudah memeluk Islam saja.

Mualaf bererti seorang yang berjinak-jinak dengan agama Islam. Oleh itu, orang yang masih belum Islam tetapi hatinya sudah hampir dengan Islam pun boleh menerima peruntukan zakat. Namun cara dan pendekatannya mungkin sedikit berbeza.

Kita mungkin tidak perlu memberikan wang kepada golongan ini tetapi cukuplah dengan membuat program untuk membuka hati mereka menerima Islam sebagai suatu cara hidup. Dana untuk program ini bolehlah diambil daripada hak asnaf ini.

Dalam masyarakat agak kompleks dewasa ini dan kemajuan yang begitu pesat, kaedah serta cara berdakwah juga perlu disesuaikan dengan peredaran masa. Kaedah yang ketinggalan zaman hendaklah diganti dengan kaedah baru yang digarap sesuai golongan sasar. Dengan cara ini saja dakwah Islam akan berjaya dilaksanakan.

Berbalik kepada kes Siti Fatimah Tan, setiap pihak khususnya Majlis Agama Islam Pulau Pinang perlu mengambil pengajaran daripada keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang. Perbaikilah segala kelemahan supaya insiden sama tidak berulang. Jangan kita hanya menumpukan kepada jawatan saja tanpa memenuhi tuntutan jawatan itu.

Perubahan kaedah dan cara dakwah juga perlu dilakukan serta merta. Penulis yakin ada banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di luar sana yang sanggup membantu Majlis Agama Islam menegakkan syiar Islam serta dakwah kepada orang bukan Islam serta di kalangan orang Islam. Sama-samalah kita berganding bahu demi untuk memartabatkan Islam di bumi bertuah bernama Malaysia.

wallahualam



Thursday, 19-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Kelip-Kelip @ Kuala Sepetang

it was raining heavily in kuala sepetang since 5 pm...
so when a group of uitm shah alam student decided to proceed with the plans of watching kelip-kelip here in Kuala sepetang, i pon dengan muka tak malu nih, terus la nak join......
hehehehehe....
so dapat la aku nengok kelip2 ni dari dekat....
though at first i wasnt so sure pasal hujan quite lebat, and aku risau pasal kamera aku...
takut rosak kena hujan....aku dengan tadak raincoat, at last redah je lah....bila lagikan?....
so yes....i joined the group watching kelip2 here in Kuala Sepetang...
it was an hour boat trip to the area where got a lot of berembang tree....
when i first got there, u can see all the berembang tress lighted up like itu christmas tree lah.....cantik....so when i took out my camera to shoot....there this one boy....ada sorang budak ikut...anak drebar boat, i guess, tegur aku.....'bang....abang tangkap gambar pun tak guna bang...takkan dapat....."hehehehe.....aku ni memang pantang sikit bila ada org tegur aku camtu.....tetiba aku rasa macam budak tu mencabar aku.....though i know, he has seen a lot of photographer tryin to capture the kelip2, and of course going home dissappointed.....aku tau...memang tak leh dapat...tapi aku nak try.....and yes, i took that kid's challenge.... and yepppp...these are the results....kira ok la kan...
ada la gak kelip2 kat those girls....kat tangan derang tu....
kira oklaaaa....heheheh...dari aku edit letak kat tangan dernag....kira dapat la gambar kelip2 walaupun tak dapat gambar yg dekat pokok tu tadi....
heheheheh
besttttt.......kelip2......
yg tak best nya abis basah kamera aku...nasib kamera nikon....hehehehehe

the girls with the kelip2 at their hands...
please spare the noise occurred in the photo...aku pakai iso tinggi sgt


another girl with the kelip2


mr.razali of the jabatan hutan laut matang, explaining about the kelip2 to the students


the students listening to the explanation under the heavy rains


Thursday, 19-Mar-2009 03:30 Email | Share | | Bookmark
MEE UDANG @ kuala sepetang

another attraction in kola sepetang......
mee udang.....pehhh.....


i ve tried the kola sepetang mee udang once, itupun on recommendation by my brother, but i tell u, its not up to my expectations langsung.
i even told my mom, if that is the mee udang that everyone's talking about, i bet u,my mom can make a better mee udang lah...bukan apa....
the kola sepetang mee udang has made some kind of euphoria lah...especially amongst bikers.......bukan apa...some of them sanggup go for the ride to kola sepetang...from KL....just to have a plate of mee udang......
gila babas.....KL- kola sepetang will take u about 3 hours ride from KL....
so just imagine a 3 hour ride on a bike just to have a plate of mee udang....then ride back to KL...pehhhh...
so the first time i tried the mee udang.....my frist impression was....
'laaaa....yg ni ke mee udang yg org dok gila tuu????' tak best langsung.....
kuah dia serr....bak kata org utara....serr means caiyaq...or cair.....
harap kan udang je besor.... a plate of the mee udang will cost u about rm13-to rm20 depends on the size of the udang and quantity of the udang la of course....
but rasa dia tak sedap mana......seriously.......trust me.....aku ni bab2 makan memang u can trust me...


but this time around, we tried the mee udang at another stall....(here in kola sepetang, there are a lot of stalls with a mee udang banner in front.....i think ada la around 10-15 stalls with banners claiming 'kuala sepetang mee udang....so u ve got to know which is the best mee udang )
and yessss....this one is really sedap...the kuah got the real taste of udang.....and quite pekat and pedas.....memang class.....and at this stalls, it states that 'since 1956'...
ni kira anak beranak punya bisnes....memang sedap.....
a plate of mee udang here cost abou rm 13 if not mistaken.....but i bet u wont have any complaints.....memang berbaloi.....
please enjoy the photos taken lah...aku everytime watching the photos, aku jadi lapar and lidah aku mula terasa2 kuah dia yg memang sedap tu....pehhhhh

u need to selak the udang in order to get the mee (i m not into mee sangat, so i ordered a kuewtiaw udang)
ada mee di sebalik udang


batrisya.....giving me the not-so-sure-face....nak senyum ke nak enjoy the udang..


akma with full of concentration kupas kulit udang


jenuh layan kulit udang nih


u got to go to this stall...recommended....betui...trust me
just go straight sampai pekan kola sepetang...then u can see this stall....Salleh Stall


moral of the story.....now aku paham pasai apa org sanggup ride dari KL to port weld utk pekena mee udang....memang berbaloi lah the ride
but be sure to get there in the morning lah...pasai kalao sampai petang or malam, u might be thinking that hang sampai kat rumah kenduri....hehehe...manusia ramai siot...
cars parked everywhere on the side of the road....sampai pagi ok...tak ramai sgt...
tapi tu lah...kira breakfast dgn mee udang lah....hehehe.....breakfast tuu...mee udang lagi...
heh


Friday, 6-Mar-2009 13:01 Email | Share | | Bookmark
Charcoal Factory in Kuala Sepetang- Part 5

i ll be working on that Monday nite so i should have gone straight to KL, but instead, i went back to the charcoal factory in Kuala Sepetang, as early as 7 in the morning cause i really wanted to get some photos of the workers doing their job under the morning light that shines thru the celah2 papan as u can see in some of the photos shown.
in the end, aku balik KL pukul 2 pm dari taiping...nak gambar cun punya pasal.
hehehehe

well, this morning actually i got the privilleged lah to join abg Zainal pasal dia sorang ja yg cover pagi tuu...
org lain takdak...suma tak dapat datang...so memang aku mintak tips habis2 an la from a world-class pro photographer ni....
aku memang tak bagi chance langsung ....kehkeh
sure penat dia dok menjawab soklan2 aku yg kadang2 bangang punya soalan pon aku keluarkan tanya dia...hehehe
tima kasih Abg zainal for all the tips
hahahahahaha....

these are the works of the professionals....Abg Zainal Abd Halim of REUTERS punya hasil....ini link dia
http://www.zainalhalim.com/2009/03/02/charcoal-factory-part-1/
http://www.zainalhalim.com/2009/03/04/charcoal-factory-part-2/

and this one is Azmean's
http://azmeanaziz.wordpress.com/2009/03/01/kilang-arang-revisit-part-1/#comments

workers in the process of taking out the bark out of the log using a special device


the kids staying here playing while waiting for the mothers to finish the work


kids helping the mom to separate the smaller portion of charcoal


an older worker takes a quick-breather


a worker taking out the charcoal from the kiln/furnace


seen here a worker loading up the just-baked charcoal inside the trollley. the temperature inside this furnace/kiln is about 60-65 degrees Celcius....memang mandi wap dalam ni...aku salute makcik2 yg kerja kat sini


those charcoal will be loaded onto a lorry waiting just outside of the furnace, and will be transported to Japan. i've read somewhere that Kuala Sepetang produce the best quality charcoal in the world


one of the worker seen under the morning light


i loves this shot as everytime i see it, i can still feel the heat inside the kiln...its really hot inside the kiln...seriously....memang gila panas...




she still manage to give a smiling face despite the heavy work




the kids just got back from the shop with some refreshments


the entrance to the furnace/kiln




imagine of working inside a 65 degrees Celcius heated furnace and loading each log that weighs up to 20 kg each... hmmmm


Friday, 6-Mar-2009 12:16 Email | Share | | Bookmark
Charcoal Factory in Kuala Sepetang- Part 4

selepas about three-stops and a three hour boat ride, we finally reach the factory and ready to unload the mangroove logs for the next process.

view of the charcoal factory masa our arrival


another boat carrying full load of mangroove logs ready to be unloaded


she seems so relieved as our journey is finally over, while Pak Chad is assisting in parking the boat by the river bank


abg Hassan giving all his strength in manouvering the boat


this view reminds me of Amsterdam...chewah


the REUTERS journalists interviewing the owner of the factory


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net